Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!!!

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι τις παραμονές των διακοπών το μάθημα κυλάει σε «διαφορετικούς» ρυθμούς: ανεξάρτητα λοιπόν από την διδακτική ενότητα στην οποία βρίσκεστε, μη διστάσετε να εκμεταλλευτείτε την εορταστική διάθεση των ημερών και να «διδάξετε» ένα γαλλικό τραγούδι, να δώσετε τη συνταγή για το παραδοσιακό «bûche de Noël», ή ακόμη, στο πνεύμα της πολυπολιτισμικότητας, να μιλήσετε για τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα ή στις ιδιαίτερες πατρίδες των μαθητών σας σε σχέση με αυτά της Γαλλίας, να ακούσετε κάλαντα από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάξετε μέσα στην τάξη, κάρτες με ευχές (στα Γαλλικά). Προετοιμάστε μια επίσκεψη του Γαλλόφωνου τμήματος στο Γερμανόφωνο κατά την οποία τα παιδιά θα ανταλλάξουν ευχές στα Γαλλικά και Γερμανικά αντιστοίχως ή θα τραγουδήσουν Χριστουγεννιάτικα τραγούδια στις 2 γλώσσες. Διοργανώστε μια γιορτή όπου Έλληνες και αλλοδαποί μαθητές θα μπορούσαν να συμμετέχουν επί ίσοις όροις.
Με αυτόν τον τρόπο αφενός σπάζετε τη μονοτονία του μαθήματος δημιουργώντας Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και αφετέρου, φέρνετε τους μαθητές σας σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας της οποίας τη γλώσσα διδάσκετε.
Αν έχετε λίγες γνώσεις και δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο Πληροφορικής, στις παρακάτω ηλ. διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε τραγούδια, παιχνίδια και ευχές που σίγουρα θα αρέσουν στους μαθητές σας:
CHANSONS – COMPTINES –MUSIQUE
– CARTES VIRTUELLES DE NOËL
http://pages.infinit.net/gagnema/noel/musical.html : Musique de Noël
http://www.csdraveurs.qc.ca/musique/noel/
http://www.caslt.org/research/christmasfr4.htm : Musique de Noël
http://www.momes.net/comptines/comptines-noel.html : Comptines et chansons pour le temps de Noël
http://perso.club-internet.fr/bmarcore/noel/N001.html : Chansons de Noël
http://www.joyeuse-fete.com/ (Choisissez Noël)
http://www.perenoel.com/ : Le Père Noël sur Internet
http://www.lululelutin.com/ : Le village de Lulu le lutin, Contes de Noël animés pour enfants
Les activités autour de Noël sont classées dans la rubrique 'Fêtes et célébrations' :> Culture générale > Fêtes, célébrations [11, 12, 13] : http://www.lepointdufle.net/culture-generale.htm
http://www.royaumeduperenoel.com/ Pôle Nord, Royaume du Père Noël Μπορείτε ακόμη να παρακινήσετε (και να βοηθήσετε) τους μαθητές σας να αλληλογραφήσουν με τον Άγιο Βασίλη στην ηλ. δ/νση http://www.vivenoel.com/: Atelier du Père Noël, jeux, contes de Noël , cartes virtuelles।
Θα μπορούσατε ακόμη να γράψετε τις «γαλλικές» ευχές σας επάνω σε χρωματιστά μπαλόνια και να τα χαρίσετε σε κάθε τμήμα (ή σε κάθε μαθητή) που διδάσκετε. Έτσι, συμμετέχοντας στον στολισμό της τάξης, δίνετε και το στίγμα της Γαλλοφωνίας. Και αν δίπλα στα…μελομακάρονα φροντίζατε να υπάρχουν croissants, choux, éclairs, mille feuilles,cornets ή tartes θα προσθέτατε και μια γευστική γαλλική νότα!

1 σχόλιο:

akb8862 είπε...

Eυχαριστούμε για την υπενθύμιση των sites. Να στε καλά! Καλό Σ/Κ !