Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

PHONETIQUE

Αγαπητοί συνάδελφοι,
όπως όλοι μας συνειδητοποιούμε, είναι πολύ δύσκολο μέσα στις δύο ώρες εβδομαδιαία, να προσεγγίσουμε τη γραμματική, να "προχωρήσουμε στην ύλη", να ζωντανέψουμε τη γλώσσα μέσα από αυθεντικές περιστάσεις επικοινωνίας και συγχρόνως να διορθώνουμε την προφορά και την ορθογραφία στις παραγωγές των μαθητών μας.
Μια έξυπνη λύση για τον έλεγχο της προφοράς αλλά κυρίως για την εξοικείωση του κοινού μας με τους γαλλικούς φθόγγους είναι οι "γλωσσοδέτες". ΄Πολιτισμικά είναι μια πραγματικότητα οικεία γιατί σε όλα τα γλωσσικά περιβάλλοντα υφίσταται το παιχνίδι του γλωσσοδέτη: Ποιος στα παιδικά του χρόνια δεν προσπάθησε να αρθρώσει"άσπρη πέτρα ξέξασπρη...";
Το όφελος είναι διπλό: οι μαθητές απομνημονεύουν μια σωστά δομημένη φράση συγκρατώντας το λεξιλόγιο ενώ συγχρόνως προσπαθούν να διακρίνουν προφέροντας το ch από το c ή το z από το g πράγμα που επιτυγχάνεται συνήθως μετά από πολλές μονότονες και χρονοβόρες ασκήσεις φωνητικής. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος είναι ότι όλοι οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα "παιχνίδι" ανταγωνιστικό που βασίζεται στη μνήμη και στην ταχύτητα.
Η τεχνική αυτή προτείνεται (και χρησιμοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και... γέλιο κατά τις προηγούμενες σχολικές χρονιές) κυρίως για τα Δημοτικά και την Α΄τάξη του Γυμνασίου . Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε με τους γλωσσοδέτες που παραθέτω στη συνέχεια:
VIRELANGUES (Activité ludique pour la phonétique)
a) La douce rousse tousse
b) Beau blé blond dans beau bol blanc
c) La poubelle belle pleine de belles plumes bleues
d) Grosse pipe petite boîte
Grosse boîte petite pipe
e) Il reste presque treize fraises fraîches
f) Ces seize chaises-ci sont-elles sèches?
g) Les sept chaudes chaussettes sous la chaise sont-elles sèches?
h) Achète cette chose-ci qui est si chaude
i) Si six scies scient six cyprès,
six cents scies scient six cents cyprès
j) Quand je pense que tu penses que je ne pense pas à toi,
cette pensée me fait penser que tu ne penses pas à moi.
k) Les chaussettes de l’archiduchesse sont-elles sèches?
l) Un chasseur sachant chasser, sait chasser sans son chien
m) Je cherche Serge
n) Panier, piano, panier, piano,panier, piano…
Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε πάντα τους νικητές με ένα βαθμό, ένα χειροκρότημα ή… μια καραμέλα!Καλή διασκέδαση!

3 σχόλια:

akb8862 είπε...

Έχετε δίκιο στο ό,τι πολλά είναι δύσκολα τώρα με το δύωρο & γίνεται ακόμη δυστυχώς χειρότερη η κατάσταση με τις καταλήψεις...Ελπίζω από αυριο όλα τα σχολεία πια να ναι ανοιχτά!
Εχει μέρες που είδα τούτη την ανάρτησή σας,αλλά χρόνο δεν είχα να απαντήσω...
Επειδή βλέπω πως & δω μόνο εγώ σχολιάζω αναρωτιέμαι αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι (& πόσοι?) γνωρίζουν την ύπαρξη του ιστολογίου αυτου.
Θα πρότεινα στο εξής σε κάθε έγγραφο που μας στελνετε να χετε & την ηλεκτρον του δ/νση εκει που γραφετε το τηλ ,το μέιλ σας κλπ.
Επίσης για να ελέγχτετε την επισκεψιμότητα καλό θα ήταν να βάλετε ενα " compteur de visites". Θα τα βρείτε & στο Google.Υπάρχουν πολλά ελευθερα. Μπορείτε να δειτε & το δικό μου .Το προτίμησα γιατι είναι πολύ λεπτομερές & η συνδρομή είναι καπου 12 ευρω το χρόνο. Αν σας ενδιαφέρει πατάτε κάπου πάνω του & θα σας οδηγήσει στο σάιτ του. Το δίνουν δωρεάν για δοκιμη για 14 μέρες.
Καλή βδομάδα & δύναμη από αύριο!

Inachoglou είπε...

Είναι αλήθεια ότι δεν το γνωρίζουν οι συνάδελφοι το blog μου. Είναιαλήθεια ότι δεν το έχω κοινοποιήσει ακόμη ΄πρώτον γιατί δεν έχω χρόνο να γράφω συχνά και να το παρακολουθώ και δεύτερον γιατί δεν ξέρω ακόμη να το χειρίζομαι καλά. Ευχαριστώ για τις συμβουλές (θα τις εφαρμόσω)και γενικότερα γιατί πραγματικά νοιάζεσαι για τα τεκταινόμενα και με ενημερώνεις. Πολύ ωραία τα κείμενά σου με ωραία γλώσσα, μου αρέσει η ιδέα της απόδοσης και στα Γαλλικά, ίσως πρέπει να την υιοθετήσω κι εγώ,συγνώμη που δεν σου απαντώ αλλά να ξέρεις σε παρακολουθώ...Καλή εβδομάδα από αύριο.

akb8862 είπε...

Σας ευχαριστώ πάρα πολυ για τα καλά σας λόγια& για το ο,τι με "βλέπετε". Σίγουρα δεν θα μπορούσα να μην αποδίδω τα περισσότερα από όσα γράφω στα γαλλικά...
Θα θελα επίσης να προσθέσω πως το ιστολόγιο σας θα μπορούσε επίσης να προβληθεί& μέσω του ιστότοπου αλλά & του περιοδικού του Συλλόγου μας.
Καλό βράδυ!